Rouwbord Godard Adrian
Word vriend
1100 jaar kerkgeschiedenis

Rouwbord Godard Adrian

Baron van Reede (1674-1730) tweede zoon van Ursula Philippota en Godard van Reede.

Hij trouwde op 18 augustus 1708 met Lady Maria van Nassau Zuylensteyn (1687-1765). Te vinden in het koor aan de noordzijde:

Het bord is van hout gemaakt, is 350 cm hoog en circa 220 cm breed. De zuilen links en rechts zijn gemarmerd. Het bord is in 1860 gemaakt als vervanger voor drie samengevoegde, door ouderdom vergane, borden. De tekst op het tekstplaatje luidt als volgt:

“De drie bestaan hebbende Monumenten ter gedachtenis aan bovengene personen opgerigt waarvan twee door ouderdom gedeeltelijk vergaan waren in deze zaamgevoegd. Anno 1860”

De bovenrand is van een rondboog timpaan voorzien. Het rechthoekige paneel heeft in het midden het wapen van Van Reede, geflankeerd door twee staande griffioenen met daarboven een baronnenkroon. Het middenveld is geheel omringd door gepolychromeerde, gekroonde kwartierwapens. De wapens aan de bovenzijde en de vier wapens links en rechts zijn van de voorouders van Godard Adriaan baron van Reede en zijn zuster Reiniera, baronesse van Reede tot Leefdael, dochter van Ursula Philippota van Raesfelt.

Teksten:

Godart Adriaan  Baron van Reede Heer van Herveld
Landdrost en luitenant opperjagermeester van Veluwe
Ridder van de Duitsche orde Commandeur van Maasland
Overleden 2 mei 1730

Zijne zuster jonkvrouwe Reiniera Baronesse van Reede tot Levendaal
Geboren 25 Febr 1672  Overleden 6 julij 1747

Godart Adriaan baron van Reede heer van Herveld
Richter en Dijkgraaf der stad Wageningen
Zoon van bovengene Godart Adriaan en lady Maria geboren van Nassau Zuylensteyn,
Overleden 27 november 1764

Rouwbord Godard Adrian
Rouwbord Godard Adrian

De wapens aan de onderzijde zijn van de voorouders van Godard Adriaan junior, kleinzoon van Ursula Philippota van Raesfeld.

Meetkerke Boetzelaer Turnor Reede Raesveld Leefdael Middachten Westerholt
Oostrum Mechelen
Moren Schoonhoven
Mervelt Schirp
Lichtervelde Clooster
Reede Nassau
Raesveld Turnor Leefdael Mainard Killgrew Wraat

Bij de restauratie van 1964/65 is een fout ontdekt op het originele oude rouwbord bij de afbeelding van de wapens. Het wapen van Meetkerke  helemaal links boven, kwam ook rechts voor als tweede van onderen. Terecht is dit vervangen door het wapen van Nassau, met een Koninklijke bekroning, verschillend van de andere bekroningen. Lady Maria Van Nassau Zuylensteyn was namelijk de moeder van Godart Adriaan